Trzy Sposoby na Pożywny Posiłek z Nasion Konopi

Opublikowane przez Katarzyna Kawecka w dniu

W dawnych latach konopie znane były naszym dziadkom bardzo dobrze, śmiało można stwierdzić, że Polska potęgowała w siłę na terenie Europy. Po prohibicji zapoczątkowanej w latach 30′ w Stanach Zjednoczonych, natomiast konopie z podwojoną siłą wracają do łask i znajdują swoje miejsce w naszych sercach a także w naszej kuchni.

Warto wspomnieć dlaczego tak chętnie sięgamy za konopie…, ponieważ dzięki jej spożywaniu możemy zadbać o swoje zdrowie.

Przeciwdziałamy różnego rodzaju chorobom a mianowicie układu krążenia, układu kostnego, trawiennego lecz idealnie sprawdzi się także podczas wsparcia leczenia praktycznie każdej choroby. Konopie szczególnie wyróżnia wysoko odżywcze działanie na nasz układ odpornościowy i do tego utrzymują równowagę kwasowo zasadową naszych płynów ustrojowych. Przez wzgląd na dzisiejszy tryb życia większość z nas ma dość duże niedobory, więc warto pomyśleć o wprowadzeniu do naszej diety produktów z konopi by zapewnić naszemu organizmowi wszelkich witamin.

Zawarte witaminy oraz minerały takie jak A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, selen, chrom, bor oraz jod. Nie zapominając oczywiście o nie ocenionym pełnowartościowym białku, który jednym słowem jest stworzony dla nas, po czym zawarte kwas Omega-6 do kwasów Omega-3, który wynosi 1:3, bardzo dobrze działa na nasz organizm, wspomagając także jego prawidłowe funkcjonowanie.

Oferta sprzedaży jest na dzień dzisiejszy ogromna znajdziemy dwa rodzaje nasion łuskane białe i miękkie, które są bogatsze w białko lecz zawierają znacznie mniejszą ilość błonnika z kolei nasiona niełuskane brązowe, twardsze są bogatsze w błonnik natomiast mają więcej węglowodanów.

Trzy sposoby na stworzenie dania dla każdego pasjonata zdrowego żywienia.

1.Owsianka z dodatkiem owoców i nasion konopi

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 1 banan pokrojony na kawałki, jedna garść borówek, mleko kokosowe, 2 łyżki nasion konopi, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki wiórek lub płatków kokosowych

Przygotowanie: Płatki owsiane zalej gorącą wodą odczekaj aż woda się wchłonie następnie zalej mlekiem kokosowym po czym dodaj resztę składników na koniec posyp owocami oraz nasionami.

2.Makaron z nasion konopi z dodatkiem warzyw

Składniki: 200 g makaronu konopnego, 10 zielonych szparagów lub fasolki szparagowej, 50 g pomidorków, 30 g czarnych oliwek, 1 cebula, 2 łyżki nasion konopi siewnych, 3 łyżki pesto oliwek, sól, pieprz, bazylia,

Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości lub na al dente. Warzywa kroimy w większe kawałki zaś cebulę smażymy na patelni po czym dodajemy makaron I delikatnie mieszamy. Po zaledwie dwóch minutach dodajemy resztę warzyw I dusimy przez kolejne dwie minuty. Doprawimy przyprawami.

1.Sernik z dyni i nasionami konopi

Składniki:

ciasto: 8 daktyli, 200 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 1 łyżka oleju kokosowego

środek: 1,5 szk. pure z dyni gotowanej na parze, 1 szk. ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szk. rozdrobnionych orzechów nerkowca, 0,5 szk. łuskanych nasion konopi, sok z 1 cytryny, 3 łyżki oleju kokosowego

polewa: 0,5 szklanki pure z dyni, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleczka kokosowego

Przygotowanie: Migdały i orzechy włoskie, dodać daktyle i blend ować na jednolitą masę.
Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na dno blaszki i schować do lodówki na 30 min.
Nasiona konopi oraz orzechy nerkowca zmielić, łączymy ciepłą jeszcze kaszę jaglaną, olejem kokosowym i wszystko razem wymieszać. Gdy masa lekko ostygnie dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać pozostawiamy do ostygnięcia.
Wyciągamy blaszkę ze spodem, na spód wykładamy schłodzoną masę serową i wkładamy blaszkę do lodówki na 30 min. Składniki na polewę mieszkamy w miseczce na gładki krem.
Wyciągamy schłodzone nieco cisto z lodówki i nakładamy polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


tematy o marihuanie thc oraz konopi cbd na narkus
Copyright © Narkus.pl