Jak Prawidłowo Suszyć Konopie, Marihuanę

Opublikowane przez Gonzo Lepke w dniu

Zbiory, ścinka gotowych roślin marihuany, to to na co każdy hodowca czeka z niecierpliwością. Ale same zbiory to jeszcze nie wszytko i co gorsza nie wystarczy je po prostu wysuszyć. Należy je teraz poddać procesowi zwanemu kurowanie, który służy wydobyciu z nich najlepszego smaku i aromatu. Zbiór swoich plonu to dla większości hodowców fundamentalny moment uprawy, ze względu na to że wreszcie można czerpać owoce ze swojej pracy. Natomiast warto brać pod uwagę to, że na tym się nie kończy. Dlatego iż świeżo dopiero co ścięte konopie zawierają około 75% wody, którą musimy odpowiednio odparować z naszych kwiatów po to, aby stały się faktycznie pożądanym suszem marihuany. Należy prawidłowo podejść do suszenia rośliny ,aby pozbyć się nadmiaru wody ważne jest, aby zrobić to powoli i w odpowiednich warunkach.

Ważnym i zarazem bardzo istotnym elementem jest dobrze przeprowadzony proces suszenia i kurowania do produkcji wysokiej jakości marihuany. Dlatego że podczas tego procesu możemy stracić, zachować czy nawet spotęgować zapach, smak, jak i siłę działania kannabinoidów. Z tym że to niestety dość czasochłonny proces, lecz powinno się wykonywać go w odpowiedni sposób, jeżeli chcemy otrzymać najlepszy susz, utrzymany na najlepszy poziomi oczywiście.

Ważną informacją jest to że podczas suszenia zawartość wody w kwiatach powinna zmniejszyć się o 10-15% podczas gdy ma ona 75%. Przeważnie trwa to mniej więcej około 10-14 dni. Najczęściej słyszaną metodą jest obcięcie gałęzi z pąkami później przycięcie liści, kolejnym krokiem jest zawieszenie gałęzi do góry nogami w zaciemnionym pomieszczeniu lub szafce. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na to, żeby gałęzie nie dotykały się ze sobą po to, żeby uniknąć nierównomiernego suszenia oraz pleśni. Pierwsza a podstawowa czynność którą należy zrobić należy pozbyć się jak największej ilości wilgoci trwać powinno to w ciągu pierwszych 3 dni. Po trzech dniach proces suszenia należało by spowolnić spowolniony. Więc luźno położone kwiaty mają w takim położeniu wręcz idealne miejsce do cichego wyschnięcia, a ryzyko pleśni jest praktycznie zerowe. Pąki kwiatowe rozmieszczane są obok siebie, a tymczasem, gdy zostanie usunięte 75% wody konopie uznaję się za gotową do spożytkowania. Przyjmuje się że z 500 gramów świeżego materiału roślinnego możemy uzyskać około 125 gramów produktu gotowego do spożycia.

Temperatura – jak już wspominaliśmy w pierwszych 3 dniach, najlepszą temperaturą jest 20 stopni C. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do około 17-18 stopni aby proces suszenia został lekko spowolniony.

Wilgotność – w przeciągu pierwszych 3 dni wilgotność powinna osiągać około 50%. W kolejnym kroku powinna wzrosnąć do 60%.

Obieg powietrza – odpowiednie przemieszczanie się powietrza jest bardzo istotny. Wymaga się używania wentylatorów najlepszy będzie mały wentylator biurkowy, które jednocześnie pozwolą na uzyskanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności. Ważne, aby nie kierować wentylatora bezpośrednio na nasze rośliny z uwagi na to że spowoduje to nierównomierne wysuszenie się gałęzi.

Ciemność – w pomieszczeniu w którym suszymy powinno być ciemno z uwagi na to że światło obniża poziom THC ponieważ posada taką cechę, że rozkłada się od bezpośredniego działania promieni słonecznych, musimy zwracać na to szczególna uwagę. I dlatego powinniśmy zaciemniać nasze pomieszczenie.

Informujemy, tych którzy nie wiedzą czy marihuana jest prawidłowo wysuszona, jeśli gałęzie konopi są odpowiednio wysuszone to łatwo będą się łamać, natomiast gdy gałęzie się tylko zginają to oznacza, że należy przedłużyć czas suszenia.

Warto wiedzieć, także by nie wysuszyć kwiatów za szybko. Ponieważ co nie którzy znaleźli sobie sposób w kuchence mikrofalowej lecz nie jest to najlepszym sposobem na przygotowanie szczytów, mimo to, że zajmuje nam mniej czasu. Dlatego, że podczas suszenia odparowuje z nich nie tylko wilgoć, ale również chlorofil oraz i inne pigmenty z tkanki roślinnej. Jeśli susz z konopi indyjskiej byłaby suszony za szybko, część z tych pigmentów nie miałby za dożo czasu na opuszczenie rośliny i mogłyby pozostawać przed końcem procesu suszenia. Źle wysuszona marihuana z dużą ilością chlorofilu ma często gorzki posmak oraz okropny zapach.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


tematy o marihuanie thc oraz konopi cbd na narkus
Copyright © Narkus.pl