Wieprzowina Piri Piri z Małżami i Świeżymi Liśćmi Konopi

Opublikowane przez Maria Lewacka w dniu

Piri Piri to nazwa papryczki chili, a także w Portugalii i kilku krajach afrykańskich przydomek dla pikantnych potraw, a także nazwa pikantnej przyprawy. To danie doskonale pasuje w okresie, kiedy w tym kraju zaczyna się sezon skorupiaków, a dni znów stają się chłodniejsze.

Wieprzowina, Piri Piri i małże są nie tylko wspaniałym połączeniem smakowym, ale również dostarczają dużo energii, a ostrość Piri Piri zapewnia szybkie ocieplenie w chłodne dni.

Przygotowaliśmy więc naszą własną wersję z dodatkiem świeżych liści konopi, co oprócz aromatyzującego efektu umami niesie ze sobą pewną mikrodawkę kannabinoidów i minerałów. Jak wskazuje pochodzenie potrawy, danie to jest popularnym przysmakiem nawet w ciepłe dni.

Składniki na 4 porcje:

600 gramów chudego mięsa wieprzowego
3 ząbki czosnku
0,4 litra portugalskiego białego lub wytrawnego wina
2 liście laurowe
1 szczypta soli
1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
1 szczypta proszku Piri Piri (chili)
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 cebule
450 g obranych czerwonych pomidorów
1 kawałek dużej czerwonej papryki
500 gramów małży
1 pęczek pietruszki
mała garść świeżych, młodych liści konopi

Przygotowanie:

Mięso kroimy w grubą kostkę i mieszamy w misce z 2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku, drobno pokrojonymi liśćmi konopi, winem, liśćmi laurowymi i pieprzem i marynujemy pod przykryciem przez co najmniej 4–5 godzin. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy, zachowując marynatę. Teraz przez około 10 minut smażymy mięso z odrobiną oleju na patelni, dodając do niego marynatę.

Resztę czosnku drobno kroimy i cebulę kroimy w małą kostkę (1 cm). Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę (około 2,5 cm). Smażymy wszystko w 1 łyżce gorącej oliwy z oliwek. Płuczemy i dodajemy małże. Pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy. Całość doprowadzamy do wrzenia i pod przykryciem, na wolnym ogniu, gotujemy przez około 10 minut.

Teraz dodajemy mięso, sos i małże. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i Piri Piri i obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj to danie w klasycznym stylu z białym chlebem i portugalskim winem.

Smacznego!


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


tematy o marihuanie thc oraz konopi cbd na narkus
Copyright © Narkus.pl