Nalewka z Konopi i jej Wytwarzanie

Opublikowane przez Gonzo Lepke w dniu

Nalewki z konopi są zasadniczo stosowane walce o zdrowie, nie dziwiąc już nawet ludzi w Polsce, którzy mogą znaleźć szeroko dostępne informacje na temat właściwości zdrowotnych czy zastosowania tych roślin w naszych kuchniach. Pojawianie się w prasie artykuły z przepisami motywujące nas do samodzielnego wykonywania potraw np. Ciasteczek oraz połączenie jej z czekoladą. Coraz głośniej jest również o wykorzystywaniu nie tylko kwiatów, ale i liści oraz łodyg konopnych. Możemy więc powiedzieć, że alkohol wzbogacony w kannabinoidy, będzie dobrą alternatywą dla zakazu palenia konopi i rzeczywiście nalewki są jedną z najlepszych form zastosowania zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych pacjentów poszukujących wysoce skutecznej metody leczenia.

Wszyscy wiemy, że konopi indyjska, przez niebywałe właściwości psychoaktywne wprowadza nas użytkowników w błogi, relaksacyjny stan, który pojawia się po ich zapaleniu. Natomiast to nie tylko jedyny sposób w możemy dostarczyć THC do naszego organizmu omijając przy tym szkodliwe efekty wdychania dymu do płuc. Okazuje się jednak że dwa przeciwieństwa się przyciągają w tym wypadku. A dlaczego? To proste… połączenie alkoholu z marihuaną.

Swoją największą popularność nalewki zawdzięczają pozytywnym efektom działania na organizm człowieka. Jest tak ponieważ w alkoholu rozpuszczają się lepiej niż wodzie aktywnych substancji roślinnych. By doprowadzić do ich uwolnienia i nasycenia nimi mieszaniny, zalewa się materiał roślinny wysokiej jakości, czystym alkoholem nieprzekraczającym 90%

Trunki z marihuany znane były również jako zielony smok, która w istocie jest tradycyjna nalewką. Znany wyciąg z konopi był stałym elementem medycyny, do puki w Sanach Zjednoczonych nie wprowadzono prohibicji. Nie jest ona jednak żadnym nowatorskim wynalazkiem, znały ją nasze babcie, które wykorzystały je w celu medycznym doceniając prozdrowotne działanie.

Nalewka z konopi uważana jest za jedną z najlepszych sposobów konsumpcji. Należy ja dawkować bardzo ostrożnie zaczynając od jednej kropli pod język lub dodać do potraw. Trzeba trzymać ją tam przez jakiś czas aż się wchłonie do organizmu, nie połykaj jej zbyt wcześnie. Błona pod językiem jest bardzo cienka, w ten sposób kannabinole przedostają się bardzo łatwo do krwiobiegu. Odczuwalne zaczyna być po około godzinie. Natomiast po zjedzeniu lub wypiciu efekt działania powinien być odczuwalny nawet po półtorej godzinie, ze względu na to iż kannabinole muszą najpierw przejść przez układ trawienny. Po spożyciu pierwszej dawki możesz ocenić działanie, możesz ją dopasować zależnie do swoich potrzeb oraz możliwości.

Zalety nalewki

  • Pierwsza to że nie posiada za wiele kalorii w porównaniu do ciasteczek czy babeczek. Osoby które są na diecie z powodzeniem mogą zażywać nalewki.
  • Po drugie to dyskretyzacja czyli można zabrać ją wszędzie gdzie chcesz bez obawy że będzie zauważalna w porównaniu do palenia.
  • Po trzecie na pewno to to że jest szybka w swoim działaniu ponieważ dzieje się to już do godziny, I na pewno lepiej ją kontrolować.
  • Po czwarte nalewka słynie także z mocy, przysłowiowy haj będzie silniejszy I dłuższy w działaniu.
  • Po piąte w porównaniu do innych ekstraktów nalewka zawiera w sobie również chlorofil, co wiąże się z całym szeregiem korzystnych właściwości I mało tego ma w sobie wszystkie kannabinole poboczne. Co przyczynia się do oczyszczania komórek z toksyn. Zaletą jest także to że jest potężnym antyoksydantem I tłumi głód.

Nalewka przetrwa wiele lat, gdy tylko będzie dobrze przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu. W połączeniu z łatwym samodzielnym dawkowaniem zapewnia to długi okres trwałości oznacza, że możesz wytwarzać większe ilości nalewek naraz i wygodnie oraz komfortowo spożywać.

Przepis na nalewkę z konopi

Aby przygotować nalewkę w warunkach domowych należy przygotować susz roślinny, najlepiej kwiaty, liście czy nasiona. Stosuje się 1 g materiału na około 35 ml czystego alkoholu, to miara podstawowa, którą można modyfikować. Przygotowany wcześniej susz roślinny wrzucamy do szklanego naczynia I zalewamy alkoholem nie przekraczającym 90% po czym pozostawiamy pod przykryciem w ciemnym i chłodnym miejscu na okres 2 miesięcy.

W kolejnych dniach pamiętajmy o tym, aby codziennie przemieszać lub wstrząsnąć naczyniem. Po upływie wyznaczonego czasu ekstrakt należy przecedzić przez sitko do karafki i spożywać w celach zdrowotnych. Poleca się wcześniejsze podgrzanie materiału roślinnego, by do ekstraktu przedostało się więcej dobroczynnych substancji.

Ów nalewka może być przygotowywana tylko w krajach gdzie jest legalna. W Polsce obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii, która klasyfikuje THC w stężeniu wyższym lub równym 0,2% do substancji odurzającej, czyli jako narkotyk. To oznacza, że w świetle polskiego prawa nie wolno hodować konopi indyjskiej, w tym robić z niej nalewek. Możliwe jest jednak sporządzenie ziołowego ekstraktu z odmiany konopi sativa, która jest legalna i dopuszczona do sprzedaży w Polsce.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


tematy o marihuanie thc oraz konopi cbd na narkus
Copyright © Narkus.pl