Jak Marihuana Może Chronić Przed Szkodami Spowodowanymi Alkoholem
Alkohol jest jednym z najsilniejszych narkotyków. Jest to niewygodna prawda, której wielu konserwatywnych przeciwników narkotyków nie chce słuchać. Regularne lub wręcz codzienne spożywanie alkoholu może prowadzić do szeregu fizycznych powikłań. W Polsce co roku umiera średnio 12 000 osób w wyniku spożycia alkoholu.
Liczba osób, które piją alkohol w sposób ryzykowny dla zdrowia, jest wysoka, ponieważ alkohol często nie jest postrzegany jako narkotyk. W przeciwieństwie do tego wszystkie inne substancje odurzające są potępiane i stygmatyzowane. Chociaż konopie indyjskie w przypadku genetycznej predyspozycji mogą również powodować skutki uboczne, to w porównaniu z alkoholem są one znikome.
W przeciwieństwie do alkoholu, konopie indyjskie są lekiem o udowodnionym działaniu medycznym. Badania wykazały, że konopie indyjskie mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia fizycznych uszkodzeń związanych z problemowym spożywaniem alkoholu.
Marihuana Jest Skuteczna w Leczeniu Zapalenia Żołądka
Jednym z pierwszych i najczęstszych skutków ubocznych przewlekłego spożywania alkoholu jest alkoholowa choroba wrzodowa. Alkohol podrażnia błonę śluzową żołądka i dodatkowo sprzyja wytwarzaniu nadmiernych ilości kwasu żołądkowego. Każdy zna uczucie mdłości następnego dnia po nadmiernym spożyciu alkoholu, które jest właśnie wynikiem tego działania. Przy przewlekłym spożywaniu alkoholu, to przejściowe podrażnienie może przekształcić się w zapalenie błony śluzowej żołądka.
Według wyników opublikowanych w 2018 roku w Stanach Zjednoczonych, konopie mogą znacznie zmniejszyć występowanie zapalenia żołądka. Nawet jeśli alkohol jest nadal spożywany, równoczesne spożywanie konopi może drastycznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na zapalenie żołądka.
Analizowano dokumentację diagnostyczną ponad 300 000 osób, które trafiły do szpitala z powodu problemów z alkoholem. W tym przypadku statystycznie stwierdzono, jak często i z jaką ciężkością u tych osób występuje również alkoholowa choroba wrzodowa – w zależności od ich konsumpcji konopi.
Okazało się, że jednoczesne zażywanie marihuany i alkoholu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka nawet o 25%. Zapalenie błony śluzowej żołądka występowało u pacjentów tym rzadziej, im częściej używali oni konopi indyjskich równocześnie z alkoholem.
Marihuana ma silne działanie przeciwzapalne i zapobiega nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego. Od dawna wiadomo, że marihuana jest skuteczna przede wszystkim w przypadku zapalnych chorób żołądkowo-jelitowych. W ten sposób może przeciwdziałać nawet zapaleniu wywołanemu silną trucizną, taką jak alkohol.
Mniejsze Ryzyko Chorób Wątroby
Alkohol jest również znany z tego, że ma znaczący toksyczny wpływ na wątrobę. Istnieje kilka chorób wątroby, które są bezpośrednio związane z chronicznym spożywaniem alkoholu. Także w tym przypadku badania jednoznacznie wykazały, że jednoczesne spożywanie konopi indyjskich przy przewlekłym spożywaniu alkoholu drastycznie obniża ryzyko wystąpienia typowych dla alkoholików chorób wątroby. W opublikowanym w 2018 roku amerykańskim badaniu przeanalizowano również dokumentację szpitalną ponad 300 000 osób, które były leczone z powodu nadużywania alkoholu.
Zbadano związek między spożywaniem konopi indyjskich a występowaniem chorób wątroby. W statystyce uwzględniono typowe choroby wątroby, których głównym czynnikiem wywołującym jest alkohol. Wśród nich znajdują się przede wszystkim alkoholowe stłuszczenie wątroby, zwłóknienie wątroby, marskość wątroby oraz rak wątrobowokomórkowy. Tutaj również wykazano, że prawdopodobieństwo zachorowania na te choroby jest tym mniejsze, im wyższy jest poziom konsumpcji konopi indyjskich w połączeniu z alkoholem. Najniższy wskaźnik chorób wątroby odnotowano w przypadku przewlekłego, długotrwałego zażywania konopi indyjskich, co jeszcze raz wyraźnie podkreśla jej działanie zapobiegawcze.
Przeciwdziałanie Zapaleniu Trzustki
Zapalenie trzustki, które często ma charakter przewlekły, jest kolejną typową konsekwencją szkodliwego spożywania alkoholu. Także w tym przypadku wyniki badań wykazały, że ryzyko można zmniejszyć poprzez jednoczesne przyjmowanie konopi. Analizowano wyniki ponad 760 000 osób, które w latach 2012–2014 były leczone z powodu problemów z alkoholem.
Z badania wykluczono pacjentów z kamieniami żółciowymi, ponieważ kamienie żółciowe również mogą być przyczyną zapalenia trzustki. U pozostałych pacjentów ponownie przeanalizowano związek między spożyciem marihuany a częstością występowania zapalenia trzustki. Tutaj również wyraźnie widać, że dodatkowa konsumpcja konopi może drastycznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby.
0 komentarzy